sâmbătă, 17 august 2013

5 povesti de iubire cu final nefericit din literatura universala

O sa va spun de la inceput ca nu o sa cititi de Romeo si Julieta. Am ales cateva opere mai cunoscute si mai accesibile omului de rand, ca mine. Nu consider ca imi permit sa inteleg toate subtilitatile operei si ar fi pacat sa vorbesc de doar de dragul de a vorbi.  Ordinea este total intamplatoare si povestile sunt o alegere personala. Puteti lasa in comentarii alte astfel de povesti. Enjoy!

  • Heathcliff si Catherine - La rascruce de vanturi. Romanul lui Emily Bronte este are ca subiect central dragostea din Heathcliff si Catherine. De-a lungul operei vedem cu dragostea schimba un om, dar nu in mai bine ci in mai rau. Gelozia, mandria si comportamentul celor doi indragostiti este pus pe tapet intr-un mod dureros. Heathcliff pune mai presus mandria, in timp ce Catherine doreste sa urmeze normele societatii. Desi s-au cunoscut de mici si s-au apropiat, odata cu varsta cei doi urmeaza cai separate, neputand sa uite totusi ce simt unul pentru altul. Astfel se distrug incet, prin continua macinare sufleteasca si tensiune. Chiar si cand unul dintre ei moare, celalalt, ramane obsedat de amintirea jumatatii pe care a pierdut-o. Povestea de iubire dintre Catherine si Heathcliff are toate elementele pentru o iubire fericita si tihnita, dar se transforma intr-o iubire interzisa si dureroasa.

  • Esmeralda si Quasimodo - Cocosatul de la Notre Dame. Victor Hugo spune o poveste plina de intrigi, dragoste si sinceritate pura. Quasimodo, un clopotar diform ce traieste in catedrala din Paris se indragosteste de tanara tiganca Esmeralda. Este o dragoste casta, idealizata ce il cuprinde pe Quasimodo. Dar Esmeralda trezeste pasiuni si ocrotitorului lui Quasimodo, Claude Frollo cat si capitanului de garzi Phoebus sau poetul sarac Pierre Gringoire. Dupa ce Esmeralda ii arata compasiune lui Quasimodo, in timp ce acesta era batjocorit de populatia Parisului, diformul clopotar ii se daruieste cu toate fiinta sa tinerei, incercand sa o protejeze chiar cu pretul vietii. Partea trista este ca datorita infatisarii sare, isi da seama ca nu o va avea niciodata pe tanara fata dar iubirea sa este mult prea mare si sincera. Dupa ce Esmeralda este spanzurata, Quasimodo il arunca de pe catedrala pe vinovatul Frollo, cel care il ocrotise si il ajutase. Atat de mare era iubirea sau obsesia lui. Dupa ce tanara tiganca este ingropata, Quasimodo se aseaza langa mormantul ei si moare de foame dupa ce refuza sa se miste. Ultima sa dovada de iubire pentru o femeie ce i-a aratat putina compasiune.

  • Jay Gatsby si  Daisy Buchanan - Marele Gatsby.  Am ales cartea lui Fitzgerald datorita copertii extraordinare. M-a bantuit multa vreme dupa ce am vazut-o si mi-a ramas ca un simbol al iubirii neimpartasite. Gatsby este indragostit de Daisy si ramane indragostit de ea odata cu trecerea timpului. Dar Daisy este o femeie superficiala si pragmatica ce doreste siguranta unui trai imbelsugat. Din pacate pentru Gatsby, el ramane in minte cu imaginea unei tinere nevinovate si creeaza un piedestal pentru ea. O transforma intr-o femeie perfecta si toate actiunile sale sunt motivate de dorinta de a o face sa-l iubeasca iar. Obsesia lui este atat de pregnanta in carte incat te face sa te gandesti la toate iubirile pe care l-ai idealizat si daca este oare bine sa iubesti atat de intens. Cei doi se reintalnesc si totul se petrece ca in visele sale. Dar o femeie nu poate iubi doi barbati la fel si Daisy il alege pe sotul ei in defavoarea lui Jay Gatsby ce moare apoi impuscat. Mintise pentru femeia lui perfecta si plateste pentru asta. Marele Gatsby este o carte ce arata cat de distructiva poate fi iubirea si ca de cele mai multe ori platim pentru ce iubim.

  • Anna Karenina si Alexei Vronsky - Anna Karenina. Dostoievski  a spus despre romanul lui Tolstoai ca este perfect, ca o opera de arta. Cine sune eu sa-l contrazic? Povestea dintre Anna si Vronsky este extraordinar de complexa, mai ales ca este implicat si sotul Annei. Acesta afla de aventura si totusi pare complet sigur de casnicia sa. In schimb Anna este intr-o continua stare de tensiune. Il iubeste pe sotul ei, dar inima si mintea ei sunt posedate de Vronsky. Societatea si modul in care aceasta condamna adulterul o preseaza permanent pe Anna. Il iubeste pe amant intr-un mod ce o surprinde chiar si ea. Copilul, nasterea grea dar si divortul pe care sotul il cere o aduc pe Anna intr-o stare periculosa. Nesigura acum de iubirea lui Vronsky, sufocata de caracterul bun al sotului ea ajunge sa fie geloasa si paranoica. Ajunge un exemplu viu al efectelor pe care o dragoste toxica o poate avea. Dupa o cearta cu alesul inimii ei, Anna Karenina se sinucide intr-un act final de dragoste. Iubirea ei imensa, insecuritatea personala dar si normele sociale au facut-o pe Anna sa uite sa se bucure de iubirea proaspat dobandita. In cautarea paradisului a uitat ca vine si un moment in care trebuie sa te opresti.

  • Scarlett O'Hara si Rhett Buttler - Pe aripile vantului.  Povestea lui Margaret Mitchell este pentru mine una dintre putinele ce transmite atat de puternic ideea de iubire cu final nefericit. Scarlett este o tanara superficiala ce-l iubeste pe Ashley Wilkey, echivalentul ei de cavalet in armura. Nu il intelege, dar il vrea ca un moft, parca pentru a-si demonstra puterea sau doar pentru ca este prima ei iubire. Rhett Buttler pe de alta parte este exact opusul lui Ashley, carismatic si misterios , se indragosteste de Scarlet datorita defectelor pe care ea le posda. Desi se mai casatoreste de doua ori inainte de a se marita cu Rhett, Scarlett il pastreaza in inima ei pe Ashley in ciuda tachinarilor facute de Rhett. Pragmatica din fire Scarlett il alege pe Rhett datorita banilor si statutului pe care acesta il ofera dupa Razboiul de Secesiune. Rhett pe de alta parte simte ca si-a gasit jumatatea dar se ascunde in spate unui comportament scandalos pentru a nu-si arata slabiciunea in fata lui Scarlet. Mi se pare enorm efortul de a sta langa o femeie ce nu te iubeste la fel de mult. Cu toate astea Rhett ramane si atunci cand ii se naste o fetita simte ca totul este perfect, chiar daca Scarlett inca suspina dupa iubiri efemere. Dar cand copila moare Rhett cade prada celor mai negre sentimente si pleaca de langa femeia ce nu il iubeste. De abia acum Scarlett intelege ce a pierdut si spera la inca o sansa. O viata de om iubesti pe cineva idealizat cand langa tine s-a aflat persoana ce te intelege si iti ofera totul.



2 comentarii:

  1. "Pe aripile vantului" ramane romanul vietii mele. Are tot ce ii trebuie... Frumoase descrieri. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!