vineri, 3 mai 2013

Traditii si credinte populare legate de Paste

Adevarul este ca nu mai am asa mult timp pentru a ma ocupa de blog, dar incerc sa recuperez in weekend-uri. Postarea aceasta este dedicata traditiilor populare ce au legatura cu Pastele. Nu sunt un om religios, in sensul pe care Biserica noastra ar vrea, dar imi place sa cred ca am o credinta in Dumnezeu. Asa ca  o data, sau de doua ori pe an nu strica sa scriu si despre marile sarbatori. Am ales acest subiect pentru a arata amestecul de pagan si religie ce il regasim la noi in tara, dar si povestile ce s-au impamantenit, desi nu au nicio legatura cu sarbatoarea. Enjoy si "Paste Fericit".


  • Nu se mananca nimic cu otet sau urzici in Vinerea Mare. Motivul primului este dat de amestecul de apa si otet dat lui Iisus pe cruce, atunci cand a cerut apa. Urzicile nu se mananca pentru ca se pare ca au fost folosite pentru a-l bate pe Mantuitor. Personal, cred ca romanii aveau destule modele de bice si nu aveau nevoie de urzici.
  • Ouale rosii sunt simbolul cel mai evident al Pastelui. Exista pe la noi prin tara doua legende ce explica de ce se vopsesc acestea:
  1. Dupa ce l-au rastignit pe Iisus, fariseii s-au adunat intr-o casa pentru a sarbatori. Unul dintre ei insa le aduce aminte ca acesta a profetit ca va invia dupa 3 zile. Atunci altul dintre ei spune ca Iisus va invia atunci cand oule de pe masa se vor inrosi si cocosul din mancare se va ridica din oala. Nu a apucat sa termine ca oule s-au inrosit si cocosul i-a stropit cu mancare fugind pe usa.
  2. Dupa ce Iisus a fost rastignit, Fecioara Maria a venit la cruce sa-L planga, avand cu ea un cos cu oua. Sangele celui de pe cruce s-a scurs in cos, inrosind ouale, de unde si obiceiul.

  •  Taranii spun ca de Paste si Craciun se deschide cerul, iar muritorii pot vedea Imparatia Cerului. Trebuie sa fi foarte atent, caci dureaza doar o clipa, dar daca ai vazut iti poti pune o dorinta si aceasta se va implini.
  • Un ou inrosit de Paste este dus la biserica si ascuns in timp ce slujba este tinuta. Apoi se pastreaza oul pana la Inaltare si daca nu s-a stricat, posesorul va avea noroc in acel an.
  • Tot de Paste ard comorile. La propriu, caci atunci se considera ca toate comorile ingropate ies la suprafata si fiecare are deasupra o flacara. Daca aceasta este albastra, atunci poate fi luata, fie pentru ca persoana care a gasit-o este curata sufleteste, fie pentru ca respectiva comoara vrea sa fie folosita pentru bine. Daca flacara este galbena, atunci ea este fie blestemata de oameni fie folosita de Diavol pentru a pacali oameni avari. Cine se apleaca spre o astfel de comoara este schilodit pe viata, sau ii se vor intampla lucruri rele.
  • Pastele Blajinilor este o sarbatoare cu radacini pagane ce este inca intalnita la noi in tara si se sarbatoreste la o saptamana dupa Pastele normal. Blajinii sunt a treia generatie de oameni de la Adam si Eva ce traiesc dincolo de Apa Sambetei si ne ajuta pe noi sa fim drepti si buni. Ei traiesc doar 30 de zile pe an si primesc pomana doar oua rosii si cozonaci trimisi pe o apa curgatoare.
  • Sacrificarea mielului de Paste se face datorita pasajelor din Biblie, unde IIsus Hristos este numit "Mielul lui Dumnezeu". 

2 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!