miercuri, 13 martie 2013

Cel batran...

Initial vroiam sa scriu despre anumite curve cu veleitati de actrita/ fotomodel/ vedeta, dar mi-am zis ca mai pot astepta cateva zile. Si asa sunt bagate in seama prea mult.


Asa ca am decis sa scriu despre o categorie ce se afla in coltul opus, batranii. Nu apar prin ziare asa des, exceptii fiind tribunul Vadim, caruia ii place mocirla mondena, sau piratul Prigoana cu ale lui 5 sotii, de fapt aceeasi.


Nu este usor sa fi batran si nu o spun asa ca fapt divers. Am vazut-o in ochii bunicului meu. Din omul activ ce se trezea la 4 dimineata pentru a face naveta pana la Bucuresti a ramas doar o carcasa neputincioasa. Mintea vrea si tanjeste dupa momentele in care corpul era extensia viguroasa.

Si mai presus de toate este modul in care altii ii vad  pe batrani. Unii o fac cu mila, strivind fara intentie orgoliul unui om ce o viata intreaga a fost stapan suprem asupra vietii sale. Altii ignora, din diferite motive, persoanele varstnice si le considera neimportante in prezent sau viitor. Nu le jignesc dar nici nu le ajuta, preferand sa nu aiba de-a face cu o astfel de "problema".
Desigur, nu exista nicio padure fara uscaturi si ajungem la o alta categorie de oameni. Cei a caror principala preocupare este jignirea si umilirea varstnicilor. Nu stau acum sa-i judec, o sa-i judece societatea sau poate zeul in care el crede, fie acesta si nimicul.

 "Tinerii sunt sclavii viselor; bătrânii servitorii regretelor."
Este greu pentru noi ca oameni sa mergem mai departe fara sa avem minimul de respect pentru cei in varsta. Daca nu pentru realizarile lor, macar pentru faptul ca ne-au dat viata sau pentru ca intr-o zi vom fi si noi in locul lor. Nu spun ca nu exista si in randul batranilor oameni fara scrupule, ce nu merita niciun dram de compasiune, dar nu ar trebui sa generalizam.

Doar pentru ca un batran se urca in tramvai cu o secunda intarziere, trebuie sa dam glas unor ganduri rele? Acel timp l-ai pierdut la un semafor si nu a mai fost vina acelui batran.
Da, lucrurile puteau merge mai bine in anumite domenii daca oamenii de dinainte si-ar fi facut treaba mai bine si gandeau altfel. Dar la fel de bine pot zice si viitoarele generatii despre tine, in ciuda greutatilor pe care le-ai intampinat sau orele irosite pentru un viitor mai luminos.

Incearca sa nu judeci atat de repede o generatie ce si-a daruit tot ce avea de valoare pana cand urmatoarea generatia nu iti va arata ca a reusit sa invete si sa pretuiasca ce a primit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!