joi, 7 martie 2013

5 Studii stiintice inutile

Cred ca toata lumea a citit prin ziare rezultatul unui studiu traznit. Mai mereu cercetatorii sunt din Marea Britanie. Probabil ca au foarte multi bani la dispozitie si mult timp liber. Altfel nu imi dau seama cum ai alege subiectele respective. Mai jos aveti 5 astfel de studii stiintifce inutile. Nu toti cercetatorii erau englezi, aratand ca lipsa inteligentei este ceva universal. Enjoy!



  • Teoria maimutelor si infinitul - Daca urmariti Familia Simspons atunci sunteti familiari cu episodul in care Mr. Burns are o camera plina cu maimute ce scriu la masini de scris. Nu este ceva inventat, ci are la baza legile probabilitatii. Un numar infinit de maimute, lasate un timp infinit la masini de scris vor reproduce intreaga opera a lui Shakespeare. Cativa cercetatorii, neavand la dispozitie infinitul, au pus 5 maimute si o masina de scris intr-o camera. S-au ales cu 5 maimute si o masina de scris plina de rahat. Tocmai spre sfarsitul studiului au vazut ca una dintre maimute incepuse sa inteleaga relatia intre apasarea unui taste si aparitia ei pe hartie. Asa ca a scris 4-5 pagini cu litera S.
  • Ratele homosexuale si necrofile - Omul de stiinta olandez C.W. Moeliker a devenit primul cercetator in relatiile mai putin ortodoxe intre ratele salbatice. De fapt soarta l-a pus in situatia asta, cand o rata s-a lovit de geamul casei sale si a murit. Imediat a observat alta rata ce a inceput sa copuleze cu trupul neinsufletit. Om de stiinta, Moeliker a documentat in scris observatiile sale, a luat rata decedata, a masurat-o si a bagat-o in congelator pentru alte studii. Toate astea in timp ce rata cealalta macanea suparata pentru intrerupere. Ce ma intreb eu este de unde stie ca erau doua rate de sex masculin?

  • Cum sa tragi o oaie eficient? - Cam  asta s-au intrebat 7 cercetatori australieni si au decis ca cea mai buna solutie ar fi un studiu stiintific. S-a luat in considerare inclinatia, materialul pe care oaia este tarata si timpul in care totul se termina. Asa ca s-au pus pe treaba si au experimentat cu diferite materiale pana cand au ajuns la rezultatul cel mai bun. Daca ai de gand sa taresti o oaie este recomandat ca suprafata sa aiba o inclinatie de 1/10, sa fie construita din lemn iar scandurile sa fie paralele cu directia de tragere. Super interesant.
  • Gainile si oamenii frumosi - Daca sunteti urati, aveti mare ghinion. Nu doar oamenii nu va plac,  dar nici macar gainile nu va prefera. La concluzia asta au ajuns cativa cercetatori dupa un studiu intens.  S-au luat cateva gaini si au fost puse sa se uite la poze cu oameni de diferite sexe. Cocosii se uitau la poze cu femei, gainile la poze cu barbati. Cand aparea un barbat sau femeie  pe ecran gaina atingea o tableta touchscreen cu ciocul. Daca persoana era atragatoare, spun cercetatorii, inaripatele o luau razna si ciocaneau tableta de mai multe ori. Scopul studiului? Nici cei care l-au facut nu stiu.
  • Presiunea gainatului unui pinguin - Dr. Victor Benno Meyer-Rochow si partenerul sau Jozsef Gal au avut ideea acestui studiu de maxima importanta pentru umanitate. Au plecat intr-o expeditie in Antarctica special pentru acest studiu si au inceput sa calculeze presiunea necesara ejectarii materiilor fecale. Lucrarea ce a rezultat a dat cateva date zguduitoare pentru stiinta:   presiunea era de 4 ori mai mare decat in cazul oamenilor. Si nu se opresc oamenii aici ci au inceput sa ia in considerare si consistenta materiilor fecale, ce influenteaza astfel presiunea. Din pacate, la sfarsitul lucrarii oamenii de stiinta nu au putut sa-si dea seama daca pinguinul tine cont de vantul ce bate sau face asa, la intamplare. Nu-i o problema asa mare, inca o expeditie poate rezolva si asta.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!