vineri, 8 februarie 2013

Care este biserica ta?

"Ni se spune ca in viitor oamenii se vor apropia tot mai mult, comunicarea intre frati va deveni mai usoara, prin simplificarea cailor de comunicare, pentru ca vom ajunge sa ne transmitem gandurile prin eter. Sa nu va imaginati insa ca, in acest mod oamenii vor deveni mai uniti." - Parintele Zosima (Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski)

Si iata-ne astazi  astazi la mai bine de 100 de ani de la scrierea acestor cuvinte. S-au adeverit si nu putem nega acest lucru.
Am inceput sa scriu acest articol avand in minte intreaga viziune a acestui personaj de roman; iubirea lui imensa pentru Dumnezeu si pentru oameni. Dar m-am gandit si la evolutia Bisericii de-a lungul timpului. A oamenilor din carne si oase ce au condus-o si au pus-o pe un drum sau altul. Am luat in considerare si pozitia sa actuala fata de societate, stat si laici.


Daca initial Biserica a avut o influenta imensa in dezvoltarea omului si umanititii, rolul ei s-a schimbat cu timpul. De la pastratoarea intelepciunii si a adevarului suprem pentru om, s-a transformat in victima propriului succes, devenind tinta reformatorilor. Acestia au vazut mizeria umana ce se ascundea in esaloanele de conducere si inveninea seaman de seamna in loc sa-i apropie. Apoi Biserica s-a ridicat si a devenit calaul suprem ignorand poruncile dumnezeiesti, legile firii sau tot ceea ce ea insasi reprezenta: bunatate, iertare si iubire.

Astazi cine crede ca Biserica si-a pierdut influenta se minte singur. Chiar in epoca stiintifica, in secolele atribuite logicii exista o putere pe care laicii nu o pot avea niciodata asupra oamenilor. Dovada stau miile de biserici, preoti, moaste sau alte lucruri religioase. Si nu spun asta cu vreo intentie malitioasa.

Am ales citatul de la inceput cu un motiv. Chiar daca Biserica este blamata, pe drept de multe ori, nu exista niciun motiv pentru a face acelasi lucru in privinta religiei. Cine nu poate face diferenta intre Biserica si religia pe care o propavaduieste nu merita niciun gand.

Credinta ta in Dumnezeu, Allah, Yahweh sau intr-o fiinta de pe alta planeta trebuie sa reziste si sa infloreasca. Pana si credinta in nimic este o credinta valida pentru om. Religia apeleaza la partea aceea pe care nici noi nu o intelegem. Moliere spunea ca Si Dieu n'existait pas, il faudrait l'inventer. Si are dreptate. Nu trebuie sa te simti legat de o cladire pentru a te ruga Dumnezeului tau. Creaza-ti in tine o Biserica interioara si incearca sa schimbi acolo tot ce nu-ti place in afara ei.

P.S. Despre marile vanzoleli din presa legate de Biserica Ortodoxa Romana, O.N.G.-urile cu petitia lor si primarii ce doneaza banii publici gasiti un articol AICI. Prezinta cifre exacte, versiunile celor 2 parti si ne face sa ne intrebam care mai este rolul bisericii noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!