sâmbătă, 1 decembrie 2012

Sunt roman dar sunt si mandru?

Astazi tricolorul este pus pe toate cladirile publice, pe mijloacele de transport si flutura vesel in aceasta zi de 1 Decembrie. Astazi multimi patriotice se aduna, nu la Alba Iulia ci la coada ceaunului plin cu fasole si ciolan.

Nu sarbatorim sacrificiul de sange al soldatilor ce au luptat pentru o Romanie Mare ci sarbatorim doar pentru ca avem o zi libera.
Titlul articolul poate ca suna dur, dar este exact ceea ce simt eu, un roman de 22 de ani. O sa vad toata ziua la televizor asa-zisi patrioti ce apar doar de 1 Decembrie. In restul anului injura tara in care traiesc si muncesc. Asta este patriotismul nostru. 
La noi patriotismul inseamna sa te bucuri ca Romania are munti, litoral si paduri. De ce sa fiu patriot pentru aceste lucruri? Le-a inventat un roman si se gasesc doar la noi in tara? Si Austria are munti si paduri si nu cred ca-si iubesc mai putin tara pentru ca nu au plaje. De aici incepe problema la noi, iubirea de patrie este gresit inteleasa. Ea trebuie sa fie ceva firesc, ce simti in fiecare zi din an si nu doar la anumite ocazii.
De ce nu au romanii steaguri la fiecare casa cum au americanii? Pentru ca le este rusine ca vecinii vor rade de ei. De ce auzim imnul doar de 3 ori pe an?
Sa fi mandru ca esti roman inseamna pentru umila mea persoana, sa-ti iubesti semenii, sa-ti doresti sa schimbi in mai bine tara si sa contribui la un viitor mai bun pentru copii tai. Sa nu-ti renegi radacinile si stramosii pentru bani si o pozitie sociala mai buna. Chiar daca astazi viitorul in propria ta tara pare sumbru si vrei sa pleci, nu o sa fi mai putin patriot daca te gandesti cu inima la tara ta si vrei s-o ajuti.



3 comentarii:

  1. In sfarsit o persoana cu picioarele pe pamant. Asa scarba imi este de pseudopatriotii astia care pe 1 decembrie sunt zei, si doar in aceasta zi "si-ar da si viata pentru patrie"... hehe, glumesc, nu ar da nici 5 bani, sunt patrioti doar daca reusesc sa o fure.

    La urma urmei, ar trebui sa fim mandri cu reusitele noastre, nu ca suntem americani, romani sau jamaicani. Nu am contribuit cu absolut nimic pentru a ne naste intr-o natie sau in alta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum ii vade lumea..ca in restul anului...mai nimic de tarisoara. Prea multa mediocritate si de aia nu ne vine sa ne mandrim cu reusitele:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Biata Romanie! Pe ce maini a incaput! Mai rele decat ale lui Ceausescu...

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!