miercuri, 26 decembrie 2012

5 lucruri pe care nu le stiai din domeniul economic

Nu sunt economist si nici nu intentionez sa declar ca am mari cunostinte in acest domeniu. Dar dupa ceva cautari si lamuriri din partea cuiva ce se pricepe, am decis sa scriu o lista ce tine de acest domeniu. Sunt cateva concepte ce apar destul de des si va pot ajuta sa intelegeti mai bine fenomenul. Enjoy!



  • Paradoxul de valoare - Cunoscut si ca paradoxul Apa-Diamant, acesta ne arata ca desi apa este mai valoroasa pentru om, diamantele sunt mai scumpe. Lumea poate spune ca diamantele sunt mai rare si de aceea sunt mai scumpe, dar ganditi-va ca doar 1 % din apa planetara este potabila si peste 2 milioane de oameni mor din cauzei lipsei acesteia. Situatia poate fi explicata totusi asa: in unele zone apa nu este ceva ce lipseste si este considerata un drept. Bani ce nu sunt platiti pe apa potabila sunt folositi pentru obiecte de lux, precum diamantele. Valoarea lor este data de oamenii din tarile bogate cu acces la apa curenta si nu de cei din tarile slab dezvoltate.


  • Postulatul Khazzom-Brookes - Numit astfel dupa economistii Daniel Khazzom si Leonard Brookes ce au spus ca pe masura ce energia electrica va fi produsa mai eficient, tot mai multa energie va fi consumata. Aceasta ipoteza a fost confirmata in anii 90' cand energia ieftina a dus la o crestere a consumului din locuinte. Apoi energia ieftina a dus la o crestere economica si industriala ce a facut ca tot mai multa energie sa fie consumata.


  • Resurse la comun - Vorbim despre o situatie in care mai multi oameni profita de pe urma unei resurse pusa la comun. Sa luam un exemplu : pescuitul. Pe un lac sunt 5 pescari ce doresc sa-si maximizeze profitul. Asta inseamna ca fiecare trebuie sa pescuiasca mai mult pentru a-si depasi vecinul. Dar un pescuit excesiv ar duce la disparitia tuturor pestilor din lac si implicit a veniturilor viitoare. Aici este problema: lipsa increderii. Fiecare pescar va incerca sa pescuiasca cat mai mult crezand ca celalalt va face la fel, ducand intr-un final la eliminarea tuturor pestilor, desi niciunul nu doreste acest lucru.


  • Efectul Cobra - Atunci cand  solutia unei probleme inrautateste problema in sine. Denumirea vine din India, atunci cand Imperiul Britanic a dorit sa coboare numarul cobrelor din bijuteria sa coloniala. Au decis sa recompenseze monetar pentru fiecare cobra predata autoritatilor. Insa indienii au inceput sa creasca cobre si sa le vanda guvernului pentru a sume mari de bani. Cand autoritatile au aflat acest lucru, au oprit sistemul de premiere. Atunci crescatorii au eliberat cobrele in salbaticie, numarul lor crescand iarasi. De multe ori solutia ce pare eficenta nu este mereu cea buna.


  • Dilema samariteanului - Aceasta ipoteza din economie explica efectul descris de pilda din Biblie, mai precis cea a Bunului Samaritean. Cand cineva primeste un ajutor financiar din partea autoritatilor are doua variante: foloseste ajutorul pentru a-si imbunatati situatia sau ajunge sa se bazeze pe ajutor si in viitor. Problema intervine atunci cand trebuie sa decizi cui trebuie sa dai bani. Ii va folosi  intr-un mod corect sau vor fi risipiti asteptand  altii? Dar daca din cauza cuiva ce ii risipeste nu mai primeste nimeni?








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!