luni, 12 noiembrie 2012

Singuratatea si supararea

Din ce cauze mori oamenii? Nu de grija altuia, desi asa pare sa se intample la noi in tara. Vorbesc aici la nivel global, cosmic chiar si nu de un colt amarat de tara sau de un scaun de calculator.
Omul moare fizic si metaforic din 2 motive mari: singuratatea si supararea. Stiu ca acum ori chicotiti ori credeti ca nu am dreptate, dar pentru ca sunt incapatanat tind sa cred ca tot eu am dreptate.
Singuratatea te face sa nu ai un motiv pentru care sa-ti doresti sa te scoli dimineata din pat. Vrei sa vegetezi si sa-ti creezi o lume imaginara in care totul este perfect. Sa nu te mai gandesti la cuplurile pe care le vezi pe strada, fericite in felul lor. Sa nu-ti mai aduci aminte de iubiri pierdute sau cum s-ar fi derulat viata daca ai fi facut alte alegeri. Suna penibil dar aceste stari melancolice pot duce la depresii grave. Depresia la noi pare un moft, dar este extrem de grava si ucide, in special pentru ca nu este tratata sau depistata la timp. Daca cineva nu este in apele lui este intrebat intr-o doara "Esti bine? sau este considerat ciudat.
Trecem la al doilea motiv, supararea. Are meritul de a fi considerata o cauza a mortalitatii inca din Evul Mediu. Si a intrat chiar in vocabularul nostru cu "moare de oftica". Oftica este, bineinteles, supararea. S-a murit din cauza supararii, inca se mai moare si probabil se va mai muri pana cand, noi oamenii ne vom schimba radical. Deci se va muri de suparare pentru totdeauna.
Astazi nu sunt nici suparat nici melancolic de singuratate. Sunt dezamagit si dezgustat.

2 comentarii:

  1. atasamentul duce la tristete si ne face sa ne simtim singuri. in viata fiecare are un drum daca nu l gasim suntem derutati, tristi si suferinzi. tindem sa ne atasam fizic si emotional de ceva sau cineva care nu prea are legatutura cu propriul drum. tristetea si supararea sunt doar semnale de alarma ca ne am "ratacit" :)"Daca continui sa faci ceea ce faci, vei continua sa primesti ceea ce primesti." (John M. Capozzi)

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!