duminică, 2 octombrie 2011

Ziare

  Astazi nu mai scriu nicio lista, niciun top. Pentru ca maine incep facultatea o sa vorbesc despre presa romaneasca. Nu ca m-as pricepe, ci pentru ca rasfoiesc paginile, fie ele si virtuale ale ziarelor autohtone.
   In Romania este clar cine are tirajul cel mai mare: formatul tabloid. Click, Libertatea si  CanCan se bat in a-i atrage pe romani cu poze deocheate, titluri de jumatate de pagina si greseli gramaticale. Lumea citeste astfel de ziare, inclusiv subsemnatul. Este ceva de speriat....te astepti sa citesti prostii si totusi intri sa le vezi. Curiozitate, prostie? Habar nu am dar cert este ca lumea citeste.
   Ce imi place cel mai mult este asemanarea izbitoare dintre Click si Libertatea. Daca nu stiati, la un moment dat cativa nenea din redactia Libertatea s-au suparat, si-au luat jucariile si au infiintat Click. Au trecut ceva ani de atunci dar de multe ori am impresia ca citesc acelasi ziar. Au aceleasi titluri, de multe ori aceleasi poze si chiar aceleasi greseli gramaticale. Nu glumesc...chiar va invit sa observati singuri. Am inteles ca sunt cam aceleasi surse dar sa scrii un articol pe aceeasi tema si subiect ca un coleg de la un ziar concurent mi se pare cam ciudat.
   Acum trecem la ziarele serioase. Pentru mine asta inseamna Adevarul si Jurnalul National. Daca ar trebui sa aleg intre cele doua as alege Adevarul. Desi face fara jena o propaganda pro-Patriciu este mai bine structurat decat Jurnalul, ce pare dezlanat si plin de informatii nefolositoare. Ambele au redactii profesioniste, dar Jurnalul pare prafuit si fara forta, pe cand Adevarul a fost si inca mai este pe val datorita cartilor, filmelor, etc.
   Ce ma surprinde cel mai mult este faptul ca aproape toate ziarele isi ofera gratuit varianta virtuala. De ce ma mira? Pentru ca automat varianta print va fi citita de mai putini oameni si vor scadea profiturile. Deocamdata mai sunt oameni ce folosesc varianta print ( curata cartofi pe ea sau inveleste mancarea lui Dorel.) Am inteles ca sunt si cateva ziare ce vor plata pentru continutul lor specializat, dar ramane de vazut daca vor avea succes.
     Asa ca intru in paine cu toate cele de mai sus in minte si cu speranta falsa ca voi ajunge in aceasta jungla mediatica. Un an universitare cat mai placut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!