joi, 14 iulie 2011

Top 10 Cele mai barbatesti vorbe

  De-a lungul istoriei au existat oameni ce au influentat batalii, razboaie sau chiar viitorul prin vorbele lor. Unele au fost blande, in timp ce alte aratau caracterul curajos al omului. Daca le-as traduce s-ar pierde din semnificatia initiala asa ca o sa le scriu in engleza. Daca aveti niste traduceri adecvate va rog sa le lasati in cometariu.Enjoy!


10. Damn the torpedoes! Full speed ahead!

Afirmatia ii apartine amiralului unionist David Farragut. In 1864 18 nave ale Unionistilor atacau ultimul port al Confederatiei. Sub apa erau amplasate mine ce atunci purtau numele de torpile. Dupa ce una din aceste mine a detonat capitanii celorlalte nave s-au retras de frica. Dandu-si seama de importanta cuceririi acestui port, amiralul a transmis aceste cuvinte salii motoarelor. Dupa ce nava sa a trecut, restul capitanilor au prins curaj si au trecut, cucerind portul.


9.Because it’s there.

Acesta a fost raspunsul alpinistului George Mallory, atunci cand un reporter l-a intrebat de ce vrea sa escaladeze Muntele Everest. Afirmatia simpla arata motivul pentru care multi oameni temerari s-au avantat in locuri inaccesibile. Mallory a urcat pe munte, dar nu a mai coborat. Trupul sau a fost gasit in 1999, dar nu se stie daca a reusit sa ajunga in varf sau nu. Daca ar fi reusit ar fi primul ce a ajuns pe acoperisul lumii.


8.We shall have our fight in the shade!
Cu totii am auzit de batalia de la Termopile. Ei bine printre cei 300 de spartani condusi de Leonidas, cel mai brav soldat era Dienekes, conform lui Herodot. Atunci cand o iscoada a spus ca armata persana este atat de mare inca sulitele lor vor acoperi soarele, Deinkes nu s-a aratat infricosat si a spus cuvintele demne de un adevarat spartan.



7.We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills: we shall never surrender.
Faimoasa fraza a prim-ministrului englez, Winston Churchill, atunci cand soarta Marii Britanii depindea de cativa bravi aviatori. Cand toate marile natiuni europene cazusera in fata nazismului, iar Anglia era in pericol de a fi invadata, Churchill si-a mobilizat compatriotii printr-un discurs de neuitat ce a insuflat curaj pilotilor dar si oamenilor de rand. Ramane o fraza de referinta pentru cel de-al Doilea Razboi Mondial.

6.I shoot better!

Pare de necrezut, dar Hannie Schaft a spus aceste vorbe in fata unui pluton de executie. Femeia facea parte din rezistenta anti-nazista din Olanda. Capturata la spre sfarsitul raboiului, a fost condamnata la moarte prin impuscare. In plutonul de executie s-a aflat si Maarten Kuiper, implicat in arestarea lui Anne Frank. Dupa prima salva, Hannie a fost doar ranita. Fara teama in fata mortii le-a spus cuvintele de mai sus ce arata curajul ei supraomenesc in fata mortii.




5. This is a good day to die!

Desi nimeni nu stie cu exactitate cui apartin cuvintele, ele au fost atribuite capeteniei Lakota, Crazy Horse( Calul Nebun). Martorii bataliei de la Little Big Horn, au spus ca in mijlocul bataliei o voce s-a ridicat in vazduh, dandu-le curaj indienilor ce au omorat aproape tot corpul de armata trimis pentru a-i ucide.  Desi zicala in sine nu era noua, fiind un stravechi strigat de razboi, Crazy Horse a transmis curajul sau intrgului trib. Nu este de mirare ca aceste vorbe au fost preluate de creatorii Star Treck  si au dat-o unei rase de razboinici, Klingonienii.



4.I am just going outside. I may be some time

Dupa ce au mers mai bine de 80 de zile prin temperaturi de -40 de grade pentru a ajunge la Polul Sud, Capitanul Oates si Robert Scott, impreuna cu echipajul aferent au aflat ca deja cineva ajunsese inaintea lor acolo. Drumul primejdios a facut ca Oates sa sufere cateva rani ce incetineau echipajul pe drumul de intoarcere. Stiind ca toti oamenii risca din cauza lui sa moara a cerut sa fie lasat in urma. Scott a refuzat, dar intr-o zi Oates s-a hotarat si dupa ce a spus cuvintele ce arata sacrficiul de sine, a iesit afara din cort si nu s-a mai intors. Moartea sa a facut ca intreg echipajul sa ajunga la timp, dupa 3 zile de foamete.


 
3.I have not yet begun to fight! 

Capitanul navei "Bonhomme Richard", John Paul Jones spus aceste cuvinte in timpul unei lupte navale. Dupa ce nava sa a fost lovita de inamic dar si de focuri aliate, capitanul inamic l-a intrebat daca se preda. Propozitia pare ca a avut mare efect asupra marinarilor ce au intors cursul luptei, abordand si cucerind nava inamica. 



2.Do what is right because it is right, and leave it alone.

Fraza ii apartine lui Chiune Sugihara. Multi nu stiu despre el dar a slavat mai multi evrei decat Schindler. Un simplu angajat la ambasada Japoniei din Lituania, Sugihara a ajutat peste 40.000 de oameni sa obtina acte false pentru a fugi din calea nazistilor.A lucrat 20 de ore pe zi pentru a face rost de permise. Autoritatile japoneze au aflat de actiunile sale si l-au chemat inapoi in tara, unde averea sa si a familiei a fost confiscata. A trait restul vietii sale in saracie si nu a dorit atentie asupra sa. Acest raspuns a venit la multi ani, dupa ce un reporter l-a depistat in satul natal. Nu a facut-o pentru recunoastere, bani sau pentru ca i-a spus cineva, ci doar pentru ca era corect s-o faca. 

1. If.

Nu, nu este o greseala. Cea mai barbateasca vorba este "daca". Spartanii apar iarasi in top cu acest cuvant. Cand tatal lui Alexandru cel Mare( Macedon), Phillip, a intrat in Grecia a trimis soli in Sparta. Acestia au transmis regelui Aegis( presupus) " Daca eu, Phillip, voi intra in Laconia, voi rade Sparta din temelii." Raspunsul laconic, specific spartanilor a fost: "Daca."



2 comentarii:

Bine, bine...ai ceva de spus!