miercuri, 22 iunie 2011

Tenis

   Am primit o propunere pentru blog asa ca ma tin de cuvant:

Acest sport, numit tenis se joaca pe suprafete diverse, cu instrumente de baza precum rachete si mingi de tenis    Astfel, se joaca pe iarba, pe zgura, pe bitum, pe suprafete acoperite cu materiale sintetice - plastic, in aer liber sau in sala. Mingile sunt de dimensiuni standardizate, fabricandu-se si tipuri speciale (diferite ca greutate, saritura si culoare). Rachetele pot fi alese in functie de preferintele jucatorilor, dar lungimea lor se mentine intre 63,5 cm si 69 cm, iar greutatea in jurul a 300 g.

   Fileul este confectionat din nylon, mai nou sau sfoara impletita, avand ochiurile foarte mici, o banda alba care-l delimiteaza lateral si deasupra, fiind fixat la o inaltime la centru de 0,915 m (verificarea se face printr-o racheta asezata vertical si o alta orizontala pusa deasupra primei). Jocul se desfasoara intre doi jucatori (simplu) sau patru jucatori (dublu). Mingea este trimisa in spatiul de servici al adversarului de catre un jucator; daca aceasta nu este returnata in mod regulamentar, se obtine un punct.

Punctajul in acest sport este unul dintre cele mai ciudate (inca nu am aflat de ce ) primul punct se noteaza cu "15", al doilea cu "30", al treilea "40", iar cu cel de al patrulea se obtine un ghem. In situatia de egalitate la 40 sunt necesare doua mingi, castigate consecutiv. Cel ce castiga 6 game-uri cu o diferenta de 2, castiga un set.
In cazul mentinerii egalitatii de 6 ghemuri la 6, se va juca Tie Break, unde castiga cel care ajunge primul la 7 puncte.

   In competitii se joaca dupa sistemul "cel mai bun din 3 sau 5 seturi" (mai ales la barbati) si "cel mai bun din "trei seturi" (femei, copii, juniori). Este foarte util ca initierea voastra in tenis  sa se faca sub indrumarea unui antrenor sau instructor care sa va invete corect cum sa tineti racheta (priza), cum sa loviti pe dreapta (forehand) si pe stanga (backhand) , cum sa serviti , sa va deplasati in teren etc. Si nu uitati inca un lucru: tenisul se invata jucand mult timp mingea la perete sau la zidul de antrenament, acolo unde puteti aplica si repeta sfaturile primite de la antrenor. Daca va place tenisul, procurati-va materialele necesare mingi de tenis si racheta precum si echipamentul de sport si adresati-va asociatiilor si cluburilor sportive de tenis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!