joi, 7 aprilie 2011

Cum este aratat Iisus?

Iisus in Bizant
   Iisus Hristos este inconjurat de mister, desi cea mai publicata carte din lume vorbeste despre El de aproape 2000 de ani.
  O mare dezbatere a inceput la inceputul secolului XIX si continua si astazi, referitor la rasa lui Iisus, dar si modul in care este infatisat in Biserica. Biblia ne ofera doar cronologia vietii Sale, dar nu ne spune nimic specific despre El. Astfel primele imagini cu Iisus Hristos sunt facute dupa sablonul zeilor romani, pentru ca era mai usor pentru artistii timpurilor. Imaginea zeului  Dionisos a fost folosita preponderent pentru ca era cel mai tanar zeu si parea de aceeasi varsta cu Hristos. 
  Cristalizarea Bisericii timpurii a facut ca Iisus sa inceapa sa fie reprezentat mai unitar si original. Apare pentru prima oara cu barba, dar preia aspectul oamenilor de atunci. Prin secolul 6 apare in Imperiul Bizantin imaginea standard a lui Iisus: parul lung, ochii negri si barba lunga.
   Dar in Evul Mediu, cruciadele au facut ca Iisus sa apara occidental, fara un ten inchis la culoare, cu parul blond si ochii albastri. Din pacate multe grupuri s-au folosit de aceste reprezentari pentru a arata suprematia rasei ariene.
Iisus in Evul Mediu
    Astazi cercetatorii dar si Bisericile din intreaga lume sunt de accord ca Iisus era un galilean tipic, lucru ce a suparat pana si unii dintre preoti. Mai precis avea un ten masliniu, barba si parul cret. Multi au spus ca aceasta asemenare izbitoare cu musulmanii sau arabii de astazi este jignitoare si chiar o blasfemie. Alte Biserici au ales sa-l infatiseze pe Iisus astfel incat sa fie asemantor cu populatia autohtona pentru a atrage credinciosi.
   Indiferent de modul in care Iisus este infatisat, sau  a aratat acum 2000 de ani, nu cred ca mai conteaza. Mai important este sacrificiul sau si ce am invatat de la El.




Un comentariu:

  1. Din păcate, în zilele noastre sunt prea mulţi cei care cred că 'Îl văd' în cele mai neobişnuite chipuri şi locuri:

    http://munteanuk.blogspot.com/2011/01/christs-holy-face-in-disfigured-world.html

    Şi ce trist este că mulţi 'L-au văzut', dar ce puţini Îl cunosc cu adevărat:

    http://munteanuk.blogspot.com/2011/08/crossroads-of-orthodox-world-6-o.html

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!