marți, 29 martie 2011

Top mituri medicale

 Exista o gramada de mituri medicale pe internet si in viata de zi de zi. Sunt multi oameni ce cred in ele si sunt de-a dreptul ingrijorati de efectele acestor intamplari. Mai grav este ca aceste mituri se raspandesc din ignoranta sau pur si simplu din lipsa de informatii. Iata un top al acestor mituri medicale.

8. Lentile de contact

Exista multi oameni cu falsa impresie ca o lentila de contact poate ramane din greseala pe retina si cu timpul intra "sub ochi" daca pot spune asa. Mai precis se deplaseaza si intra in spatele ochiului . Acest lucru este complet fals caci ochiul are in spate legaturile necesare transmiterii imaginii. In cel mai rau caz poate ramane sub pleoapa doar temporar.






7. Vaccinul anti-gripa

Poate cel mai raspandit mit medical din viata de zi cu zi sau de pe internet. Daca iti faci vaccinul te infectezi mai repede spune mitul. Principalul  motiv invocat este faptul ca ti se injecteaza virusi in organism. Ceea ce nu se spune este faptul ca virusul este mort si face organismul sa creada ca este viu si elibereaza anti-corpi. S-a intamplat insa ca vaccinul anti-gripa porcina sa fie eliberat inainte sa fie dezactivat. Tot lotul a fost rechemat.



6.Injectia cu adrenalina

Multe dintre filmele straine au facut ca acest mit sa fie considerat adevarat. Mitul spune ca daca cineva are o supra-doza de droguri sau un infarct o injectie de adrenalina in inima ajuta. Doctorii spun ca adrenalina se administreaza doar intravenos si niciodata pentru supra-doza. Singurul moment in care un ac se apropie de inima cuiva este atunci cand se indeparteaza lichide in exces.

5. Somnul si batranetea

Mitul spune ca pe masura ce imbatranesti dormi mai putin. De fapt numarul de ore de somn este constant pe durata intregii vieti. Doar dupa varsta de 65 de ani este nevoie de mai mult somn si nu mai  putin. Mitul a pornit de la probleme de somn pe care batranii le au din cauza altor boli specifice varstei.


4. Ciocolata provoaca acnee

 Chiar si medicii nostri cred in acest mit, dar studii la universitati si institute de cercetare medicala au aratat ca nu exista nicio legatura intre consumul de ciocoalata si acnee. Un test la care au participat 20 de studenti a aratat ca nu exista nicio diferenta intre cei care nu au consumat ciocolata si cei care au mancat  peste doza admisa. Sa nu uitati totusi ca ciocolata ingrasa!





3. Stranutul

Acest mit  spune ca atunci cand stranutam inima noastra se opreste. Este complet fals pentru ca inima ar insemna sa suferim un atac de cord de fiecare data cand stranutam. Se presupune ca acest mit a pornit din faptul ca atunci cand stranutam este posibil ca inima sa bata iregulat sau doar mai repede la unele persoane.



2. Somnul si contuzia

   Am auzit cu totii ca atunci cand cineva se loveste la cap nu este bine sa adoarma sau altfel ar putea intra in coma. Medicii au spus ca nu exita pericolul de a intra in coma dupa o simpla contuzie. Doar din cauza unei traume foarte grave, de exemplu accident de masina sau ti-a cazut un pian in cap esti in pericol.

1. Zgarieturi si saliva

 Toti am bagat degetul in gura atunci cand ne-am taiat sau zgariat. Cu totii am auzit ca este bine deoarece saliva este un dezinfectant potent. Din pacate nu este adevarat. Saliva noastra este plina cu bacterii ce sunt acolo cu scopul de a omori alte bacterii ce intra in gura noastra. Asa ca data viitoare cand va taiati sa tineti minte acest lucru.





3 comentarii:

  1. Cel cu lentilele de contact m-a amuzat; pot "depune marturie" care sa vina in sprijinul explicatiei tale. Port lentile de contact de ceva timp si n-am avut niciun fel de problema. :)
    Intr-adevar, despre miturile vaccinului si al salivei nu stiam. Foarte interesant articol! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesante chestii. Foarte frumos din partea ta ca ni le-ai impartasit!

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!