marți, 8 martie 2011

Myths

  De-a lungul istoriei marile personalitati sau actiunile lor au dat nastere la mituri. Desi multe dintre ele au fost infirmate de istorie sau stiinta ele continua sa fie considerate adevarate de mase. Iata cateva dintre ele.Enjoy!

1. Adam si Eva au mancat din mar si au pacatuit
  Marul este simbolul pacatului originar si a fost mancat la indemnul diavolului ce luase forma unui sarpe. Chestia este ca in Biblie nu apare cuvantul "mar". Chiar am citit pasajele si se vorbeste de un pom al intelepciunii si rodul sau dar nu este rostit cuvantul mar. 

2. Newton a fost lovit de un mar 
  Mitul suna cam asa: in timp ce statea si se gandea la Dumnezeu stie ce, un mar l-a lovit pe Isaac Newton si i-a dat inspiratia sa scrie legile gravitatiei. Desi povestea este si acum spusa in scoli, ea nu a fost consemnata nicaieri decat de Voltaire, la foarte mult timp dupa moartea lui Newton, ca o anecdota. Astfel a devenit un mit.

3. Iisus s-a nascut pe 25 decembrie
  Interesant este faptul ca am vazut un reportaj pe Pro Tv in care reporterii intrebau cand s-a nascut Iisus. Toata lumea a spus 25 decembrie. De fapt a fost aleasa aceasta data pentru ca se suprapunea cu un o sarbatoare pagana a cultului lui Mithras ce se nastea dintr-o fecioara pe 25 decembrie. Mai marii Bisericii timpurii n-au mai schimbat data dupa ce crestinismul s-a cristalizat.

4. Columb a descoperit America
  Toata lumea stie pentru ce este faimos Columb: a fost primul care a ajuns in America fara viza;)) Vorbind serios acum , genovezul a plecat incercand sa arate ca Asia este mult mai aproape decat se credea si avea ca destinatie Indiile de Vest. A ajuns in Bahamas si nici nu a pus piciorul in America.

5.Thomas Edison a inventat becul
  Thomas Edison a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori ai tuturor timpurilor, avand contributii majore in peste 10 domenii. Din pacate becul nu este una dintre ele. Sir Humphry Davy este creditat cu inventia atat de comuna astazi. Dar becurile sale aveau o durata de viata de doar cateva ore. Dupa ce mai multi inventatori au incercat sa rezolve problema, Edison a fost cel care a gasit filamentul potrivit. Dar pentru ca geniul electricitatii era foarte bun la domeniul publicitate si-a asumat inventia.

6.Capitanul Cook a descoperit Australia
  Ca si in cazul lui Columb, acest brav capitan a fost nominalizat de istorie ca descoperitorul Australiei. Dar surpriza: era deja descoperita. Daca nu de indigeni cel putin de olandezii Abel Tasman si  Dirk Hartog, sau corsarul William Dampier. Totusi in timpul calatoriei lui Cook au fost fondate primele asezari pe continent. Un alt mic amanunt: Capitanul Cook era doar locotent cand s-a descoperit Australia, devenind capitan de nava cand s-a reintors in Anglia.

7.Shakespeare a scris Hamlet
  Aici lucrurile stau un pic altfel. Desi faimosul autor a scris versiunea sa ce este cunoscuta intregului mapamond, ea este bazata in mare pe o piesa scandinava. Totusi nu puteam sa nu spunem ca este cea mai buna varianta.

8. Nero canta la vioara cand Roma ardea
  Este vorba de faimosul imparat roman ce si-a facut calul senator. Se spune ca atunci cand marele incendiu din Roma era in toi,Nero...canta la vioara. Dar este doar un mit, caci vioatra avea sa fie inventata peste 1600 de ani. Unele surse spun ca era vorba de o lira, altele de o harpa, dar vioara face parte din mit. Cat despre vina, Nero a spus ca au fost crestinii, adversarii sai politici au spus ca a fost el pentru ca vroia sa construiasca un nou palat.

9. Magellan a inconjurat Pamantul
   Daca erati fanii exploratorului portughez, imi pare rau ca va dezamagesc. Desi a parcurs cam jumatate din globul pamantesc pe apa, a fost ucis in Filipine. Comanda navei sale a fost preluata de secundul sau Juan Sebastian Elcano. Probabil din respect pentru faptele sale acest mit s-a raspandit pana astazi.

10. Van Gogh si-a taiat urechea
  Aici este vorba de o neintelegere. In urma unei discutii in contradictoriu cu Paul Gauguin despre arta, Van Gogh ce suferea de anxietate si-a taiat o parte din lobul urechii stangi. Nu toata ca sa fie clar. I-a dat-o unei dame de companie si i-a zis s-o pastreze cu grija. Daca ar fii pastrat-o astazi mostenitorii sai ar fii fost bogati.

Daca mai aveti alte mituri, scrieti-le aici si le voi posta in continuare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine, bine...ai ceva de spus!