joi, 9 decembrie 2010

Gipsy

  Cu postul asta sigur imi pun lumea in cap, dar asta este.Nu vreau sa fiu rasist, incerc doar sa fac o dezbatere. Daca unii cititori se simt ofensati exista organizatii impotriva discriminarii, reclamati-ma.
   Initiativa deputatului Silviu Prigoana de schimba denumirea de "rrom" in cea de "tigan" a facut sa curga valuri de cerneala dar si sa apara proteste din partea minoritatii in cauza. De ce? In mare masura pentru ca reprezentantii rromi spun ca termenul de "tigan" este jignitor pentru ei. Lucru care sincer ma intriga pentru ca atunci cand vor sa se laude sau arate cu tot dinadinsul ca nu sunt romani, ei singuri se numesc tigani. Termenul in sine nu este jignitor, ci conotatia pe a luat-o de-a lungul timpului. Daca la inceput membrii acestei populatii nomade a primit numele de egipteni, caci pareau sa vina din Egipt. Eronat, caci vin din Asia. Pentru ca denumirea de egiptean este "agiptianos" termenul a devenit gipsy, tigan,gitan sau zingari.
  Dar etimologia nu este asa importanta. Ma mira reactiile celor din afara ce par scandalizati de aceasta propunere. Cand francezii deportau mii de tigani pe care ei ii numea asa, nu mai era discriminare? Sau englezii ce demolau tabere ilegale de ce nu ii pastreaza? Este usor sa dai vina pe altii.
  Sincer sunt de accord cu initiativa. De ce? Pentru ca ar trebui sa fie o diferentiere intre romani si rromi. Pana la urma urmei sunt mandri de traditia lor nu? Nu am intanlit pana acum pe niciunul care sa-mi zica ca este rrom, ci numai tigan. Doar oameni precum Madalin Voicu sau Nicu Paun, ce par sa fie rusinati de mostenirea lor nu vor sa fie numiti tigani.
  Acum fiecare popor are o istorie si o eticheta. Noi romanii suntem etichetati lenesi si cam salbatici de fel( pana si americanii cred asta). La asta se gandesc strainii ce sa-i faci. Daca termenul de tigan  are conotatii suparaoare asta este pentru ca de-a lungul timpului minoritatea in cauza a fdacut acest lucru. Acum are ocazia sa schimbe aceasta perceptie.
  Am un pic sondaj. V-as ruga sa votati.
  
P.S. Respect pentru Connect-R care s-a declarat tigan.

4 comentarii:

  1. Pai de ce nu s-a declarat rrom ??? Ca ii place sa i se zica tigan.
    QED

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt de acord cu tine. Votez pentru ca sa se numeasca tigani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Citat din Guta: Sunt de vita, sunt de neam, sunt tigan european :)) TIGAN, nu rrom.

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!