joi, 5 august 2010

Top 10 Cladiri

  Avem mai multe tipuri de cladiri. Sunt unele ce devin simbolul orasului, sau al natiunii respective. Exista si unele mai speciale ce devin simboluri pe plan mondial. Iata un top 10:

10. Hagia Sofia

  Construita in secolul Iv pe locul unei foste biserici, Hagia Sofia a devenit un reper  pentru orasul Istambul( fostul Constantinopole). Desi acum este un muzeu, a fost secole de-a randul o biserica ortodoxa. In anul 1453, sultanul Mehmet al II-lea a cucerit orasul si a transformat-o intr-o moschee, adaugandu-i cele 4 minarete.



9.Muzeul Luvru

   Desi a fost construit cu scopul de a adaposti un muzeu, cladirea a devenit resedinta regala in sec XIV. A redevenit muzeu in timpul Regelui Soare si a fost pe rand restaurat de Napoleon I sau Louis XVII-lea. Piramida din sticla a fost cea mai recenta adaugare, iar astazi muzeul adaposteste peste 350.000 de obiecte printre care si Mona Lisa.

 

 

8. Burj Al Arab

  In orasul ce sfideaza arhitectura, hotelul Burj Al Arab este o cladire ce reprezinta perfect Dubaiul. Construit in 1994 pe o insula artificiala , forma sa a fost inspirata de vela unui vapor.

 






 

7.Casa Operei din Sydney


 Devenita un simbol inca de la deschiderea sa, Opera din Sydney este faimoasa prin designul radical folosit. Pare extrem de monden dar luati aminte ca proiectul este inca din 1960.




6. Empire State Building

 La un moment dat detinatoarea titlului de cea mai inalta cladire din lume, Empire State Building a avut parte de cele mai multe aparitii in filme sau ziare. Constructia a inceput in anii de aur ai Americii, dar dupa finalizare din cauza Marii Crize a ramas goala timp de 20 de ani.




5. Taj Mahal 

Bijuteria Indiei ocupa locul 5 in acest top. Marturie a unui om ce-si iubeste sotia, mausoleul este acoperit cu aur si a dus la arestarea Imparatului de catre fiul sau pentru secatuirea visteriei.





4. Turnul Eiffel

 Construit intre anii 1887-1889 cu ocazia unei expozitii, turnul trebuia darmat dupa terminarea acestui eveniment. In timpul ocuparii tarii de catre nazisti, lifturile au devenit nefunctionale fortand soldatii sa urce toate scarile pentru a ridica zvastica. Dupa ce americanii au eliberat Parisul, lifturile au devenit imediat functionale. O alta curiozitate o reprezinta faptul ca la constructia turnului s-a folosit si otel venit din Romania.





3. Big Ben

 Unul dintre cele mai faimoase ceasuri din lume, isi primeste numele dupa unul dintre clopotele sale. Are o inaltime de 96 de metri si a fost construit in anul 1858. Astazi face parte din cladirile protejate de lege ale Marii Britanii.






2. Colosseumul

 Cel mai mare amfiteatru roman construit se afla pe locul 2 in acest top. Constructia sa a durat 8 ani, iar la sfarsitul acesteia putea gazdui 50.000 de oameni. Folosit in special pentru luptele de gladiatori, Colosseumul putea pune in scena lupte navale sau vanatori de animale. A inceput sa se degradeze in timpul Evului Mediu cand a fost folosit ca fortareata, atelier sau biserica.


1.Piramidele din Gyza

   


Cele mai batrane cladiri din aceasta lista, piramidele au fascinat omenirea timp de secole. Nu doar au trecut testul timpului, dar modul in care au fost construite este impresionant chiar si in zilele noastre. Singura minune antica inca in picioare, au detinut recordul de inaltime pana in anul 1300, cand au fost intrecute de Catedrala Lincoln.









4 comentarii:

  1. Hmmm....sincer, spre ruşinea mea, prima fotografie nu am mai văzut-o până acum, restul sunt world iconuri..imposibil de ratat sau de uitat odată ce le-ai văzut...fie şi numai în fotografii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana nu vad cu ochii mei nu credv , glum,esc desigur, mi as dori sa le pot vedea si n realitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-as zice ca sunt chiar cele mai frumoase cladiri din lume, dar sunt oricum impresionante si, cu siguranta, sunt printre cele mai cunoscute.

    La Turnul Eiffel uimitor nu mi se pare doar ca otelul a venit din Romania, ci faptul ca a fost realizat dupa o tehnologie descoperita de inginerul roman Gheorghe Panculescu.

    Gustave Eiffel s-a deplasat special la Valenii de Munte pentru a-l intilni pe Panculescu si pentru a studia sistemul de imbinare a traverselor de cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant top. Cu Turnul Eiffel stiu ca se mai spunea ca si otelul ar fi fost adus de la Galati, dar probabil ca sunt speculatii

    RăspundețiȘtergere

Bine, bine...ai ceva de spus!